OpTime Fitness beléptető rendszer

Alapfogalmak a testedzésben 2.

Előző cikkünkből már kiderült, hogy a testedzéshez fontos, hogy tisztában legyünk az alapfogalmakkal is. Akkor az aerob és a kardió edzésekről olvashattatok részletesebben.Természetesen az edzések előtt és után is fontos feladataink vannak. Ez pedig nem más mint a bemelegítés és a nyújtás.

Bemelegítés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a testedzés alapja a bemelegítés. Enélkül csupán fél munkát végzünk, és biztosak lehetünk benne, hogy ha elhagyjuk a megfelelő bemelegítést, a sportolással sem fogjuk tudni elérni a kívánt eredményt. A bemelegítés során megélénkül az izmok és az ízületek vérkeringése, megemelkedik a pulzus, és javul az izmok oxigénellátása is. Ennek köszönhetően hatékonyabban elszállítódnak az edzés során keletkező salakanyagok, így például az izomlázat okozó tejsav is. Fokozódik az ízületekben a nedvtermelés is, ami miatt könnyebben elcsúsznak egymáson az ízfelszínek, csökken a súrlódás. A megfelelő bemelegítéssel könnyen megelőzhetjük a porcok kopását, repedését. A test bemelegítése mellett fontos, hogy mentálisan is ráhangolódjunk az edzésre.

A tökéletes bemelegítést 4-5 perc aerob mozgással kell kezdeni, ami lehet gyaloglás, biciklizés, vagy az evezőgépen végzett mozgás. A legfontosabb, hogy megemelkedjen a pulzusszám, és a mentális felkészülés.

Az aerob mozgás után jöhetnek a dinamikus nyújtások, melyek céljai, hogy az ízületek megfelelően bemelegedjenek. A nyújtások 5-10 perc alatt, pihenő idő nélkül elvégezhetőek, csinálhatunk kar- és csípőkörzést, törzshajlítást, guggolásokat, fekvőtámaszokat.

Ezután már nincs más dolgunk, mint az edzésen használt izmok külön bemelegítése. Például, ha a lábainkat szeretnénk edzeni, guggoljunk még pluszba egy picit.

Nyújtás

A testedzésben ugyanolyan fontossággal bír a nyújtás is, mint a bemelegítés, mellyel könnyen levezethetjük a sportolást. A nyújtásra azért van szükség, hogy a megfeszült izmokat megnyújtsuk, és azok felvegyék eredeti állapotukat. A nyújtásban elsődleges szerepet játszik a légzés, amire fontos odafigyelnünk, a levegővétel legyen nyugodt, természetes. Mindkét oldalon azonoson erősséggel és ideig végezzük a gyakorlatokat, így növekszik az ízületek és a gerinc rugalmassága, hajlékonysága. Mindezek mellett, az edzést követő nyújtás segítségével elkerülhetjük az izomlázat és csökken a sérülés kockázata is. A nyújtással visszaállíthatjuk a szívritmust a megfelelő állapotba, és nem utolsó sorbán mentálisan is könnyen lenyugodhatunk edzés után. Későbbi hatásai között szerepel, hogy a lazább izmokban hatékonyabb a vér és a tápanyag keringése ez pedig hozzájárul a megterhelt izmok regenerálódásához.

A nyújtás során nyugodtan végezhetünk lazább kardió edzést, például kocoghatunk, a lényeg, hogy legalább 5-10 percet szánjunk a levezetésre.

A nyújtást (stretching) sokan edzésként is alkalmazzák, ennek előnyeiről itt olvashatsz: http://www.optime.hu/hirek/nyujtas
Pályázati leírás megtekintéséhez kattintson ide!

OpTime © Optimal-Time Kft. Minden jog fenntartva.