OpTime Fitness beléptető rendszer

A nyújtás fontossága és előnyei

Az edzések előtti bemelegítésről mindenki tudja, hogy miért fontos, erre nagy figyelmet fordítanak általában. De sokan nem tudják, hogy a nyújtásnak is fontos szerepe van, nem csak a sportolás végeztével, hanem a mindennapokban is.

Az életmódunkkal járó stressz, feszültség, észrevétlenül halmozódik fel szervezetünkben, amelynek hatására előbb vagy utóbb, merevség, fájdalom alakulhat ki az izmokban. Ezt könnyen megelőzhetjük, ha minden nap elvégzünk egy nyújtó gyakorlat sort. A nyújtás nem csak a feszes izmok ellazulásában segít, hanem átmozgatja az ízületeket is, javítja a vérellátást és a gerinc mozgását. A nyújtógyakorlatokban elsődleges szerepet játszik a légzés, melyre fontos odafigyelnünk. A levegővétel legyen nyugodt, természetes, a nyújtás kezdetekor vegyünk egy mély levegőt, majd a gyakorlat végén lassan kilélegezzük. Ne tartsuk vissza a légzést, mert attól még jobban megfeszülnek az izmok. A jobb és bal oldalon azonos ideig és azonos erősséggel végezzünk gyakorlatokat. Mindig lassan és óvatosan térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe az egyes gyakorlatok befejezésekor. Az izomnyújtó gyakorlatok segítségével az ízületek és a gerinc rugalmassága és hajlékonysága növelhető, az izmok feszessége oldódik. Ez azonban csak rendszeres gyakorlással érhető el. (http://www.vitalzone.hu/edzes-nyujtas-sport.html)

Természetesen testmozgás esetében is fontos, hogy az edzést követően lenyújtsuk izmainkat. Ez segíthet elkerülni az izomlázat és csökkenti a sérülés veszélyét is. Serkenti a méreganyag kiürülését a szervezetből, ezáltal pedig segít megelőzni a narancsbőr kialakulását. Edzést követően az izmok nagyobbaknak látszanak, ennek oka, hogy elfáradnak és megrövidülnek. A nyújtásnak köszönhetően az izmok regenerálódnak edzés után, és visszaállnak eredeti méretükre.

A nyújtás megnöveli az edzések hatékonyságát, megelőzhetjük vele a sérüléseket és az izomlázat, könnyebben mozognak tőle az izmok és nem utolsó sorban csökkenti a stresszt.


Pályázati leírás megtekintéséhez kattintson ide!

OpTime © Optimal-Time Kft. Minden jog fenntartva.